De hypotheekindustrie is continue in ontwikkeling en voorspellingen komen veelal niet uit. Hoe zit dat, kun jij dat uitleggen aan jouw opdrachtgever/ werkgever? Welke inzichten heb jij nog meer die jouw verder helpen in deze bijzondere tijden. Wil je jouw toegevoegde waarde evident laten zijn dan moet je dat eenvoudig kunnen onderbouwen. Bijvoorbeeld door te laten zien dat je écht up to date bent qua kennis.
Wil je je verder verdiepen in de hypothekenmarkt Nederland dan denk je eigenlijk gelijk aan Hypsotech en Tom van der Geest. Hypsotech is sinds haar start in 2001 dé toonaangevende, onafhankelijke marktspecialist in de hypotheekindustrie. Als trendsetter stellen zij zich actief op in de markt en ontplooien initiatieven voor consultancy, projectmanagement, opleidingen en onderzoek. Hypsotech levert daarbij een actieve bijdrage aan de vormgeving van de hypotheekindustrie.
De Masterclass bestaat uit één dag op locatie gegeven door Tom van der Geest, partner Hypsotech. In combinatie met vier online leermodules van ongeveer twee uur per module. Drie weken van tevoren krijg je toegang tot deze online leer omgeving.
De Masterclass behandelt actualiteiten uit de markt (huizenprijzen, ontwikkingen, achterstanden, etc.) en het thema: wat verwachten geldverstrekkers van ICT en BPO dienstverleners. Daarnaast gaan we in op risicomanagement en funding en met name de verschillen tussen de geldverstrekkers in de markt.
Diegenen die dit willen, kunnen online examen doen en krijgen bij goed gevolg een Hypsotech certificaat dat je de Masterclass succesvol hebt afgerond.
Het online leren is bij uitstek geschikt om in je eigen tijd en tempo te doen. De borging van kennis is echter vele malen hoger in combinatie met een fysieke sessie. Daarom hebben wij gekozen voor deze opzet. Vier modules online leren en één dag fysiek onder begeleiding dan niemand anders dan Tom van der Geest.
Deze Masterclass Hypotheekindustrie is bedoeld voor iedereen die een brede kijk nodig heeft op de hypotheekindustrie, zoals senior personeel en leidinggevenden uit de operationele organisatie, product-, marketing- en accountmanagers, customer journey experts en product owners, maar ook proces- en IT-consultants en stafmedewerkers.
We kunnen dit aan onze Allios leden aanbieden voor dezelfde prijs als waarvoor je anders enkel de online variant hebt. Deze Allios Masterclass is inclusief een fysieke trainingsdag met Tom van der Geest + het examen. Voor de aangesloten Allios partners betekend dit € 795,--
Ben je niet aangesloten bij Allios maar wil je toch meedoen dan betaal je € 945,-- voor deze Masterclass.
We hebben een ruim opgezette trainings locatie in Doorn voor deze Masterclass waar we heerlijke koffie hebben met een uitstekende lunch.
1; DE NEDERLANDSE EN DE EUROPESE WONING- EN HYPOTHEEKMARKT
We starten met een schets van de Nederlandse markt en actuele ontwikkelingen in die markt. We bespreken de macro-economische aspecten van de woning- en hypotheekmarkt; de spelers, zowel de aanbieders als de distributeurs; de ontwikkeling van de huizenprijzen, de hypotheekrente en de effecten van de demografische ontwikkelingen. Ook leggen we de verschillen uit tussen de modellen van banken versus andere (regie)partijen.
We kijken ook naar de markt in een aantal ons omringende landen en vergelijken die met onze markt. Zijn er overeenkomsten of is de structuur van onze markt fundamenteel anders? Hoe ontwikkelt de Nederlandse markt zich in vergelijking met de buitenlandse markt? Is ons land interessant voor buitenlandse partijen en waarom?
DEEL 2: PROPOSITIES EN CUSTOMER JOURNEYS
De consument aan het stuur: Gedreven o.a. door nieuwe marktomstandigheden, regelgeving en nieuwe (regie)partijen op de hypotheekmarkt, is de inrichting van het hypotheekproces sterk aan het veranderen. We kijken naar hoe de waardeketen is ingericht en behandelen de actuele thema’s. We kijken naar de positie van de consument: hoe centraal staat hij? Welke rol wil en kan hij spelen? De wet- en regelgeving heeft grote invloed op de inrichting van de keten en daar staan we dus ook uitgebreid bij stil.
DEEL 3: RISICOMANAGEMENT EN PRICING
We behandelen de verschillende soorten risico’s: kredietrisico, renterisico, liquiditeitsrisico en operationeel risico. Aan de hand van een casus van een hypotheekbank wordt de relatie gelegd tussen verschillende risico’s in de hypotheekportefeuille, de gevolgen voor de balans en de winst- en verliesrekening van de bank en het hypotheektarief voor de consument. De regelgeving van o.a. Basel heeft een grote invloed op de waardering van risico’s en prijsvorming en wordt in deze sessie dus ook behandeld. Ook de regelgeving rondom kapitaalsbeslag en -kosten komt uitgebreid aan bod.
DEEL 4: FUNDING
In de huidige markt worden verschillende fundingmechanismen ingezet, zoals balance sheet funding, securitisaties, covered bonds en hypotheekfondsen. We bespreken het effect van de diverse wet- en regelgeving op deze mechanismen en staan uitgebreid stil bij de gevolgen van de wijze van funding op andere aspecten in de hypotheekindustrie, zoals productontwikkeling, distributie en labeling.
EXAMEN
De opleiding kan, indien gewenst, worden afgerond met een examen. Het is een openboekexamen waar de opgedane inzichten en toepassingsvaardigheden van de kandidaten getoetst worden in de vorm van een casus. Geslaagde kandidaten ontvangen een certificaat.
WERKVORMEN
Ieder blok bestaat uit 4-6 zelfstudie modules en een online video-conferencing sessie. Een zelfstudie module bestaat uit een instructiefilm van ongeveer 10 minuten waarin de theorie van een bepaald onderwerp wordt behandeld. De cursist kan deze module downloaden en zelfstandig op een door hem of haar gekozen moment volgen. Een uitstekende voorbereiding om het maximale uit de Masterclass in Doorn te kunnen halen.